papir

13 Ruj

papir

Svi dobro znamo da je jedno staviti neki plan na papir, a nešto sasvim drugo to provesti u djelo. To je još jedan razlog da što manje koristimo papir :-)

Uvidom u našu potrošnju na razini Grupe, uvjete s dobavljačima, ponudu na tržištu, cijene i ono najvažnije, prosječne navike svih nas, brzo smo shvatili da tu imamo dosta prostora za preokret. Nadamo se da ćemo taj prostor brzo ispuniti.

Sa troškovne strane, plan je ujednačiti i objedniti sustav nabave papira za cijelu Grupu – to će nam u startu donijeti bolju poziciju i uvjete kod dobavljača, a već su i dogovoreni prvi veći rabati. Nije zanemarivo da će se time smanjiti i broj paketa, vožnji i dostava za naše potrebe.

Da nastavimo po ekološkoj strani, mijenjamo običan papir za printanje i ručnike za kuhinju u one od recikliranog papira, a papirnate ručnike za ruke u wc-ima mijenjamo za pamučne ručnike u roli.

• Jedna pamučna rola može se koristiti i do 100 puta, zamjenjuje 40.000 papirnatih ručnika
• Svaki korisnik koristi novi dio pamučnog ručnika, što osigurava sistem odvajanja novog i korištenog ručnika.
• Pamučni ručnik u roli sadži srebrne ione za antibakterijsku zaštitu.
• Nema papirnatog otpada u kupaonicama.

Studija na njemačkom Eko institutu od strane Europskog društva za tekstil potvrđuje da uspoređeno sa štetom koju okolišu nanose papirnati ručnici; role pamučnih ručnika karakterizira:

  • 63 % manja potrošnje energije,
  • 79 % manje otpad,
  • 48% manja emisija stakleničkih plinova.

Navike zaslužuju poseban odlomak. Tu se pripremamo na sporiji tempo promjena (nadamo se neočekivanom ubrzanju), ali i najveći preokret – malim, logičnim, racionalnim promjenama koje zapravo negdje u sebi svi želimo napraviti. Na razini Grupe možemo napraviti ogromne uštede papira i tinte, i umjesto da trošimo novce na isprintani materijal, koji u 90% slučajeva na kraju dana završi u smeću, utrošimo ga radije u edukacijsko druženje na 4.katu uz čašu nečeg zdravog po vlastitom izboru i nagradni kviz Tko je potrošio najmanje papira prošli tjedan?

Zbog toga smo pripremili mini-priručnik za štedljivo printanje (link, download) za MAC i PC (nema izvlačenja) koji pokazuje kako printati obostrano, s manje tinte te kako pravilno formatirati dokumente da se spriječi printanje nepotrebnih dodatnih rubnih stranica. Znamo da to sve većina od vas zna, ali nažalost ne primjenjuje – zbog nedostatka vremena, volje ili motivacije. Kada ih pročitate, nadamo se da će i vama ovi razlozi početi izgledati pomalo neuvjerljivo.

O odvajanju i bacanju papirnatog otpada više u postu o otpadu.

Vjerujemo da u segmentu papira postoji još dobrih ideja i prilika pa navalite s prijedlozima!

No comments yet

Leave a Reply